لوگو پنل پیامکی نیازپرداز
    02141238تماس با ما نیازپرداز
    مقاله

    راهنمای تشخیص پیامک‌های واقعی از اسپم

    دینگ دینگ؛ یک پیامک جدید دارید. شاید این پیامک از طرف همان دوستی باشد که در کلاس شیمی با هم آشنا شده اید، یا ... در هر صورت همه ما پیام‌های رسیده به گوشی را چک می‌کنیم و این می‌تواند بهترین انگیزه برای بازاریابی اس ام اسی یا پیامکی باشد.
    هنگامه خدابنده
    1403/07/08

    5760 نفر

    متن اس ام اسی در عین ارزانی و سریع بودن، توسط همه خوانده می شود.
    دینگ دینگ. یک پیامک جدید دارید. شاید این پیامک از طرف همان دوستی باشد که در کلاس شیمی با هم آشنا شده اید . شاید هم رییس تان است که به خاطر ارتقای شغلیتان به شما تبریک گفته. اما شاید هم پیامک آفر جدیدی باشد از طرف فروشگاه خرده فروشی محبوبتان. اولین کاری که انجام میدهید چیست؟ خب، مسلما پیامک را باز می کنید. در صورتی که قبل از باز کردن پیامک آنرا پاک کنید هم در شمار آدمهای بسیار استثنایی از این نظر قرار می گیرید. به لحاظ شخصی من که یادم نمی آید پیامکی را باز نکرده پاک کرده باشم  و مطمئنم شما نیز اینگونه هستید.

    در این مطلب نکات بیشتری را در مورد بازاریابی اس ام اسی دراختیار می گذارم که تایید کننده همین ادعا هستند.

    اس ام اس های بازاریابی اسپم نیستند

    باید توجه داشت پیامک های اس ام اسی از قواعد بازاریابی مبتنی بر کسب اجازه پیروی می کنند. به صورت ساده می توان اینطور گفت که مشتریان باید رضایت خود را قبل از دریافت این پیامک ها اعلام دارند . این کار را هم به یکی از سه شیوه می توان صورت داد. کسانیکه به تازگی آبونمان  شده اند می توانند از طریق ویجت مبتنی بر وب تقاضای استفاده از سرویس را داده، شماره تلفن خود را به فرم ثبت نام اضافه کنند و یا برای پیوستن به فهرست دریافت کنندگان پیامک متنی ای بفرستند. آخرین روش از سایر روش ها رایج تر می باشد. بعد از پذیرفتن دریافت خدمات، فرد آبونمان شده جدید پیامک اتوماتیکی را دریافت می دارد که تایید کننده آبونمان وی است. در صورتی که پذیرش دریافت خدمات به صورت تصادفی رخ داده باشد هم افراد می توانند با ارسال کلمه STOP  باعث توقف ارسال پیامک های بیشتر شوند.

    همه افراد پیامک متنی دریافتی را مطالعه می کنند

    خب می توان اینگونه گفت که تقریبا همه – 90 درصد از تمام پیامک های متنی- ظرف سه دقیقه پس از دریافت خوانده می شوند. این آمار صرفا برای دل خوش کردن نیست. تحقیقاتی که اخیرا توسط Dynmark.com  جمع آوری شده است حاکی از آنست که "تقریبا یک سوم از افرادی که بوسیله کمپین های تبلیغاتی اس ام اس هدفگیری شده بودند، به مکاتبات ارسالی برایشان پاسخ می دهند؛ تقریبا نیمی از این گروه هم خرید می کنند". نتایج این تحقیق به اندازه کافی گویا می باشد. البته درست است که ساکنین ایالات متحده می توانند با استفاده از گزینه رجیستریِ فاقد تماس تلفنی ثبت نام کنند، اما این مسئله فرقی در اصل قضیه ایجاد نکرده و آنها همچنان قادر به ارسال و دریافت اس ام اس خواهند بود.

    در مقاله ای که نقل قولی از آن در ابتدای نوشتار حاضر آمد ادعای نویسنده آنست که "تعداد کثیری از جمعیت هم اکنون عضو DND هستند". ابتدا باید بگوییم هیچ تحقیق آماری واضحی نداریم که از این ادعا پشتیبانی کند. دوم، در ایالات متحده سیستم رجیستری فاقد تماس صرفا مشتریان را در برابر تماس های ناخواسته محافظت می کند. هدف از طراحی سیستم آن بوده تا مردم را در برابر بازاریابان تلفنی که مزاحم می شوند مصون بدارد. و این مسئله هیچ ارتباطی با پیامک های متنی ندارد.
    حال اگر به هردلیلی پیامک های متنی ناخواسته دریافت می کنید می توانید شکایت نامه ای را در همین رابطه تنظیم نمایید . اما با دانستن ماهیت مجوز محور این روش بازاریابی، احتمالا هیچگاه به چنین مشکلی برنخورید.

    محدودیت در تعداد کاراکترهایی که می توان استفاده کرد، بازاریابان را وادار می سازد تا مستقیم به اصل موضوع بپردازند.

    درپیامک های متنی با محدودیت کاراکتر 160 تایی روبرو هستیم . بنابراین باید اس ام اسی که می نویسید آفری غیرقابل چشم پوشی در خود داشته باشد. در واقع نوشتن پیامک بازاریابی 300 کاراکتری اصلا توجیهی ندارد. دلیل آبونمان شدن افراد در کمپین بازاریابی شما اینست که می خواهند آفر بی همتایی دریافت کنند نه اینکه علاقمند به شنیدن داستان های دیگر باشند. در دوره کنونی پیامک های بازاریابی موجز و مختصر که مشتریان را به سوی انجام عمل خاصی تشویق می کنند بهترین نتیجه را می دهند. در حقیقت محدودیت کاراکتر 160 عددی در پیامک های متنی بسیار ایده ال هم هست.

    حال جا دارد سوال کنیم آیا ممکن است اس ام اس هم مضراتی در پی داشته باشد؟ باید گفت چرا که نه، همانطور که فیسبوک، ایمیل مستقیم، آگهی های پرداخت به ازای هر کلیک و مانند آن می تواند اینگونه باشد. در واقع آنچه موجب مزاحمت می شود ضرورتا کانال برقراری ارتباط نیست، بلکه کیفیت پیامک ها و آفرها ممکن است اینگونه باشد.

    بعد از ثبت نام از طریق وب می توان مجددا نسبت به تقاضا برای دریافت پیامک از طریق کمپین بازاریابیاقدام کرد تا ارسال کنندگان اسپم نتوانند به صورت رندوم شماره ها را در ویجت آنلاین قرار داده و اسپم ارسال کنند. در صورتی که می خواهید از طریق پر کردن فرم وب محور به فهرست دریافت کنندگان اس ام اس ملحق شوید ابتدا باید شماره تلفن خود را وارد کرده سپس گزینه ثبت را بزنید. آنگاه پیامک تاییدیه ای برایتان ارسال می شود، در صورتی که ثبت نام توسط خودتان را تایید کنید به فهرست اضافه خواهید شد. آنگاه می توانید با ارسال متنی که در آن Y نوشته شده است جواب داده و به صورت رسمی آبونمان  شوید.

     

    نظرات شما!

    مقالات پیشنهادی

    لوگو نیازپرداز

    سامانه پیامکی نیازپرداز، مجری مستقیم پیام‌ کوتاه از شبکه مخابراتی است و خدماتی با کیفیت و جامع را ارائه می‌دهد.

    با ما در ارتباط باشید

    سامانه پیامکی نیازپرداز علاوه بر پشتیبانی جامع و کارآمد در طول روز امکان پشتیبانی شیفت شب و ایام تعطیل را داراست.

    info@niazpardaz-sms.com021-41238

    کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت دانش بنیان مهندسی نرم‌افزار و تکنولوژی اطلاعات هیرا می‌باشد.

    Copyright © 2024 by Hira
    8123021-4تعرفه پنل‌ها